1. Home
 2. Katalog
 3. Alli (orlistat)
Köp Alli (receptfritt orlistat

Alli (orlistat)

Orlistat

Online-tjänster

Vad är Alli?

Alli (även uttalat som AL-eye) är ett av de receptfria läkemedel som är avsedda att hjälpa vuxna som lider av övervikt och har många svårigheter att komma till rätta med detta problem. Frågan är om detta läkemedel, som är så lättillgängligt och som utlovar en mängd fördelar, är det bästa eller åtminstone det rätta valet för patienterna.

Alli är också känt som en version av Orlistat (Xenical), som tillhör receptbelagda läkemedel i en dos av 120 milligram. Doseringen av Alli är mycket lägre – 60 mg, vilket är anledningen till att inget recept behövs för att få det. De två läkemedlen bör endast justeras som en av komponenterna i en hel plan, som syftar till att gå ner i vikt. De andra elementen inkluderar en kaloribalanserad näring och en regelbunden fysisk aktivitet. Enbart medicineringen är hjälplös.

Den amerikanska livsmedels- och läkemedelsmyndigheten har godkänt att vuxna över 18 år med ett kroppsmasseindex (BMI) över 25 kan inkludera detta läkemedel i sin behandlingsprocess. Xenical är lämplig för patienter med ett högre BMI: 28/30 och högre.

Pris

Alli kan inte betraktas som ett mycket billigt piller för att bli smalare. En ungefärlig leverans av den receptfria medicinen för en månad kan kosta från 50 till 60 euro, vilket innebär i genomsnitt 2-3 euro dagligen. Priset kan naturligtvis variera, vilket beror på apoteket, där du får pillerna. 

Om du får Alli med ett recept som kan ges av en sjukvårdspersonal måste du betala upp till 10 euro för ett sådant recept, men det dagliga priset kommer att sjunka till mindre än 1 euro per dag. Som bonus kommer du att övervakas av en specialist. Observera att priserna på telemedicinska plattformar kan vara högre, men du kommer att få full service från bekvämligheten av ditt hem.

Köp

Alli kan köpas i både fysiska och onlineapotek. Experter rekommenderar fortfarande att nybörjare köper dessa piller inte på Internet utan i ett fysiskt apotek. Detta innebär färre risker och du kan också konsultera en specialist på plats. Det finns många erbjudanden för online-rådgivning på Internet. En viktig fördel med en digital tjänst eller ett onlineapotek är att du ofta får rabatt. Dessutom kan du spara mycket tid genom att helt enkelt fylla i lämpligt formulär och slutföra köpet. Tillsammans med medicinen tillhandahålls också en informationsguide om hur man använder medicinen.

Verkningsmekanism

Den aktiva komponenten i Alli är orlistat. Denna ingrediens möjliggör viktminskning, eftersom den minskar mängden fett, som finns i människans tarm.

Lipasenzym i människors matsmältningskanal är involverat i den process som orsakar nedbrytning av dietfett i mycket mindre bitar. Detta innebär att det kan användas ytterligare för att generera energi samt lagras. Orlistat blockerar lipasets verkan. Genom att ta detta läkemedel tillsammans med en måltid kommer cirka 25% av det intagna fettet att förbli obränt, vilket spelar en viktig roll för att gå ner i vikt [1]. Vad händer med det osmälta fettet? Det avlägsnas helt enkelt från kroppen efter nästa tarmtömning.

Hur man tar Alli

Sättet att ta Alli är ganska enkelt: en patient måste ta en tablett högst tre gånger dagligen inom en timme efter att ha ätit en måltid som innehåller fett. Det du måste komma ihåg är att det maximala dagliga intaget av fett bör delas upp på tre måltider (inte nödvändigtvis lika många). Den dagliga mängden fett bör inte intas vid en och samma måltid. Det är värt att komma ihåg att det totala intaget av fett inte bör vara mer än 30 procent av alla kalorier som du förbrukar under en dag. Tillverkarna föreslår[1] att cirka 15 gram fett per måltid är ganska optimalt.

Om den måltid du för närvarande äter är fri från fetter, finns det ingen nödvändighet att ta Alli i detta fall, eftersom du inte kommer att uppleva någon åtgärd. Att äta för fet mat kan framkalla några mycket allvarliga biverkningar, särskilt med ett matsmältningssystem

Under effekten av Alli kan fettlösliga näringsämnen, såsom betakaroten, fettlösliga vitaminer (A, D, E och K), absorberas hårdare. Därför rekommenderas det starkt att man tar en multivitamin två timmar efter den sista dosen Alli (t.ex. vid sänggåendet) [3].

Alternativ

Du kan hitta några alternativ till Alli på läkemedelsmarknaden. Ett av de mest populära är till exempel Xenical. 

KaraktäristiskaAlliXenical
Frekvens för intagupp till tre gånger per dagtre gånger dagligen
Verkningsmekanismminskning av intaget av fett från kostenden aktiva komponenten i läkemedlet (samma som i Alli) hämmar lipasenzymet, vilket förhindrar matsmältning och assimilering av mat
Biverkningarsmärta, magproblemflatulens med smetande sekret från anusoljig avföringfrekventa tarmtömningarsvårigheter att kontrollera tarmrörelsernasmärta i mage och ländryggproblem med urineringdålig aptitklådakänsla av trötthet

Biverkningar

Orlistat som alla andra läkemedel kan orsaka några oönskade biverkningar i mag-tarmkanalen och matsmältningen, vilket orsakas av passagen av osmält konsumerade fetter genom personens matsmältningssystem. I de flesta fall försvinner dessa inte trevliga symtom efter ett tag om du använder medicinen korrekt.

Några av de möjliga biverkningarna kan vara:

 • Smärta, magproblem
 • Flatulens med smetande sekret från anus
 • Oljig avföring
 • Frekventa tarmtömningar
 • Svårigheter att kontrollera tarmrörelser

Dessutom kan följande biverkningar förekomma:

 • Migrän
 • Ryggsmärta
 • Symptom på förkylning
 • Förändringar i menstruationscykeln

Varningar

Innan du börjar ta Alli är det nödvändigt att diskutera med läkaren alla aspekter relaterade till den möjliga interaktionen av detta läkemedel med andra läkemedel, särskilt när det gäller att ta läkemedel för:

 • Diabetes
 • Sköldkörtelsjukdomar
 • Störningar i det kardiovaskulära systemet

Förhandskonsultation med läkare krävs också om du har:

 • Problem med gallblåsan
 • Gallstenssjukdom
 • Pankreatit
 • Irritabel tarm syndrom

Experter avråder från att ta Alli om en person:

 • Har ett normalt kroppsmasseindex;
 • Har genomgått en organtransplantation
 • Tar cyklosporin (Neoral, Sandimmune, andra)
 • Lider av problem med korrekt matintag
 • Är en gravid kvinna eller ammande mamma

Vanliga frågor

Läkemedelspriserna är föremål för allmänna ?Viktminskningsprocessen, som inte bara omfattar behandling med ett läkemedel utan även lämplig kost och regelbunden fysisk aktivitet, anses vara framgångsrik när en patient går ner cirka 0,5 kilo varje vecka under den första månaden med Alli. Om du har gått ner över 5 procent av din ursprungliga kroppsvikt under det första året av behandlingen, då är din viktminskning också framgångsrik [4].

Alli kan inte lösa alla dina problem med övervikt, om du undviker kalorikontrollerad kost och fysisk träning. Endast kombinationen av dessa tre metoder hjälper dig att nå dina viktminskningsmål.

Orlistat är en av de mest undersökta aktiva ingredienserna för att gå ner i vikt. Det har studerats av forskare under lång tid och undersökts i mer än 100 kliniska studier.

En av de främsta fördelarna med Alli är att dess absorption i blodet är minimal. Dessutom ackumuleras det inte i kroppen.

I bipacksedeln anges att den idealiska temperaturen för förvaring av läkemedlet är 20-25 grader (Celcius). Det bör också skyddas mot ljus och fukt samt mot höga temperaturer (över 30 grader). Om de angivna åtgärderna inte följs är det bättre att undvika att ta läkemedlet.

Om Alli inte finns tillgängligt på apoteket eller onlineplattformen kan du köpa Orlistat 120 mg. Innan du gör det bör du dock rådgöra med din läkare för att se om det är motiverat att öka dosen med 2 gånger. Att döma av recensionerna på forum väljer patienter Alli bara för att du inte behöver recept för att köpa det, inte på grund av den lägre dosen. Således är det stor sannolikhet att Orlistat 120 mg kommer att vara lämpligt för dig.

Alli-tabletter innehåller 120 mg – exakt samma mängd som i en tablett Xenical eller generika. Du kan dock inte själv avgöra vilken dos du behöver. Instruktionerna för Alli innehåller inte något sådant doseringsformat. Att ta en dubbel dos av läkemedlet berövar det också en sådan fördel som pris, eftersom en förpackning kommer att beställas dubbelt så snabbt och kräver att du beställer igen.

Källor:

 1. Smith SR, Stenlof KS, Greenway FL, McHutchison J, Schwartz SM, Dev VB, et al. Orlistat 60 mg Reduces Visceral Adipose Tissue: A 24-Week Randomized, Placebo-Controlled, Multicenter Trial. Obesity. September, 2011;19(9):1796–803. Tillgång: 10/4, 2024. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21720429/
 2. Frequently asked questions. MyAlli.com. Tillgång: 10/4, 2024. https://www.myalli.com/alli-faq/ 
 3. 1.Thomas EL, Makwana A, Newbould R, Rao AW, Gambarota G, Frost G, et al. Pragmatic study of orlistat 60 mg on abdominal obesity. European Journal of Clinical Nutrition. 22/6, 201;65(11):1256–62. Tillgång: 10/4, 2024. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21697820/
 4. Smith TJ, Walker L, Cummins D, Crombie A, Funderburk L, Young AJ, et al. Case Study. Topics in Clinical Nutrition. Oktober, 2012;27(4):339–47. Tillgång: 10/4, 2024. https://www.researchgate.net/publication/286194252_Case_Study_Efficacy_of_Orlistat_60_mg_Treatment_for_Weight_Loss

Relaterade produkter