1. Home
 2. Katalog
 3. Doxycyklin
Köpa Doxycyklin (Doxyferm)

Doxycyklin

Online-tjänster

Definition och användningsområden

Doxycyklin är ett antibiotikum som kan förskrivas i många situationer och för många tillstånd. Dessa inkluderar pastörellos och en mindre känd sjukdom, brucellos, men även mjältbrand som orsakas av bakterien Bacillus anthracis. Denna infektion kan överföras genom kontakt med kontaminerade vävnader, främst djur. Läkemedlet användes också ursprungligen för att behandla kolera, även om denna sjukdom inte längre förekommer i Sverige (men sjukdomen kan utgöra en fara för resenärer[1]). Det är också effektivt mot spiroket- och treponemalinfektioner, gonorré, rickettsios och Q-feber, som återigen kan överföras av djur, särskilt katter och andra husdjur.

Mykoplasmainfektioner kan också kräva behandling med doxycyklin, oavsett om infektionen är pulmonell eller urogenital. Det används också för att behandla Haemophilus influenzae ENT-infektioner, som ofta orsakar meningit, samt ännu oftare för att effektivt behandla klamydia, akne och rosacea, som kan vara okulära eller kutana. Dessa tillstånd kan kännas pinsamma och har en allvarlig inverkan på de drabbades självförtroende.

Som en terapeutisk indikation skulle behandling och köp av doxycyklin också vara effektivt för att bekämpa treponemes, av vilka syfilissjukdom är en del, även om det inte är den vanligaste förskrivna behandlingen för tillståndet. Det handlar snarare om ett betalaktamläkemedel. Behandlingen kan därtill skräddarsys för gonorré, en sexuellt överförbar infektion, och i vissa fall urinvägsinfektioner.

Köp och pris

För att köpa Doxycyklin till låg kostnad måste du besöka din läkare och få ett recept, och sedan besöka ett apotek och få din medicin. 

Vissa onlinesäljare hävdar att eftersom de inte behöver betala hyra för att driva ett apotek eller anställa apotekspersonal, har de råd att sätta ännu mer attraktiva priser för distansköp av läkemedel. Detta handlar dock snarare om bedragare som erbjuder läkemedlet utan recept. Pålitliga digitala tjänster som kan utfärda recept har faktiskt lite högre priser, men du kan spara en hel del tid med hjälp av telemedicin. 

Om du inte är van vid att handla online kan lagliga onlinetjänster också ge support via deras kundtjänst.

Doxyferm

Doxyferm är ett handelsnamn för doxycyklin, som finns i Sverige i form av tabletter och lösning. Det tillverkas av företaget Nordic Drugs. Doxycyklin och Doxyferm är utbytbara,[2] men du bör alltid fråga din läkare om du kan använda ett handelsnamn på tabletten istället för ett annat.

Receptfritt

Många försöker köpa antibiotika, inklusive doxycyklin, utan recept. Men enligt medicinsk lagstiftning i Sverige och andra EU-länder kan sådana läkemedel endast köpas med ett recept. Webbplatser som erbjuder Doxycyklin utan att be om ett medicinskt dokument arbetar olagligt.

“I alla europeiska länder är det redan olagligt att köpa antibiotika utan recept.”[3]

Det är bättre att välja en tjänst som arbetar med legitimerade läkare som kan utfärda digitala recept. Du kan köpa dessa läkemedel när som helst, oavsett dina behov, och det är möjligt att beställa direkt online från bekvämligheten av ditt eget hem.

Dosering

Läkemedlet är tillgängligt i form av tabletter, distribuerade i blisterförpackningar, för en dos av 100 mg. Dessa kan du hitta på pålitliga onlinetjänster.

Vid behandling av akne kan Doxycycline, en medlem av cyklinfamiljen, appliceras som en kräm. Antibiotikan ska endast användas på inrådan av din läkare eller hudläkare vid behandling av akne.

Innan antibiotika används för att behandla en infektionssjukdom kan din läkare be att ett prov tas för att säkerställa att antibiotikan kommer att vara effektiv, genom att bedöma din känslighet. Om denna infektion påverkar könsorganen måste den infekterade personens sexpartner också genomgå lämplig behandling vid sexuell kontakt, även om den personen är symtomfri.

Doxycyklin-tabletter kan sväljas med hjälp av ett stort glas vatten, som inte får ersättas med alkohol eller annan dryck för att minimera biverkningarna av behandlingen. För att undvika matsmältningsproblem är det lämpligt att ta tabletterna mitt i en måltid och att undvika att ta dem strax före sänggåendet, eftersom läkemedlet inte kan tas upp om man ligger ner. Behandlingstiden beror på hur allvarlig infektionen är.

Oönskade effekter

Även om biverkningar drabbar mycket få människor bör du vara medveten om dem så att du kan vidta tidiga åtgärder i händelse av att de inträffar och för att förhindra att ditt tillstånd försämras om du är allergisk mot något av innehållsämnena i läkemedlet. Vissa patienter kan uppleva symtom som diarré, trötthet, illamående, trötthet, smärta i magområdet eller aptitlöshet. Vid mycket sällsynta fall kan även  allergisk reaktion mot cykliner uppstå, och onormala blodvärden kan observeras. I händelse av candidiasis eller allergisk reaktion kan en urtikariaattack inträffa och i de allvarligaste fallen kan patienten drabbas av angioödem.

Sammantaget kan endast en liten andel av störningar av denna typ observeras:

 • störningar i nervsystemet;
 • störningar i immunsystemet;
 • gastrointestinala störningar, inklusive dysfagi eller utveckling av magsår om behandlingen fortsätter över tid. 

För att undvika detta, var noga med att följa den rekommenderade dosen och undvik överdosering.

Kontraindikationer och interaktioner

Den viktigaste kontraindikationen gäller gravida kvinnor. Doxycyklin vid graviditet är inte lämpligt, även om inga teratogena effekter har observerats hos djur. Som en försiktighetsåtgärd är det dock ändå inte tillrådligt att ta cykliner under graviditetens första trimester, eller under den andra och tredje trimestern, eftersom läkemedlet kan orsaka missfärgning av barnets mjölktänder. Medicinering vid amning rekommenderas inte heller.

För barn under 8 år kommer denna behandling inte att vara tillgänglig eftersom den återigen kan orsaka missfärgning av tandemaljen, vilket kan vara permanent. Viss forskning har lett till slutsatsen att detta antibiotikum å andra sidan skulle kunna förskrivas till unga personer som lider av Parkinsons sjukdom, på grund av dess möjliga gynnsamma effekt när det gäller att förhindra bildandet av giftiga aggregat som består av alfa-synukleiner, som påverkar hjärnan vid denna sjukdom.

Varning: När du tar ett läkemedel som innehåller doxycyklin kan skador på matstrupens slemhinna uppstå om läkemedlet inte sväljs med tillräckligt mycket vatten. Du måste också skydda dig mot effekterna av ultravioletta strålar, eftersom läkemedlet orsakar överkänslighet vilket kan leda till intensiva solbrännor som kan lämna märken på huden.

Detta läkemedel bör undvikas om du redan genomgår följande typer av behandlingar:

 • retinoider, för att undvika risken för intrakraniell hypertension;
 • antikoagulantia;
 • ett antiepileptikum;
 • ett digestionsförband;
 • zink, didanosin eller järn.

Trötthet är inte en vanlig biverkning vid behandling med doxycyklin. Denna reaktion på läkemedlet bör inte avfärdas utan undersökning, men det är mer troligt att trötthet är ett resultat av sjukdomen snarare än behandlingen.

Det tar 2-3 timmar att nå den maximala koncentrationen av den aktiva substansen i plasman. Detta betyder dock inte att du kommer att må bättre efter 3 timmar. Sjukdomen kommer inte att försvinna förrän du har fullföljt hela behandlingen. Beroende på sjukdomen i fråga kan det ta cirka 48 timmar att må bättre.

Läkemedlets effektivitet bekräftas av studier och patienternas erfarenheter, som de rapporterar på olika forum. Detta är ett starkt antibiotikum med en hög andel framgångsrika resultat. Du bör dock inte ta detta läkemedel som en panacea och behandla behandlingen försumligt. 

Den officiella instruktionen innehåller ingen information om kombinationen av doxycyklin och kaffe (eller andra drycker med koffein). Du bör emellertid avstå från kaffe några timmar före och efter att du tagit läkemedlet. Detta kommer att öka chansen för god tolerans av den aktiva substansen och ett positivt resultat av behandlingen.

Ibuprofen kombineras väl med doxycyklin och deras gemensamma administrering är inte förbjuden enligt instruktionerna. Det finns däremot en liten möjlighet att du kommer att uppleva starkare gastrointestinala reaktioner som ett resultat av kombinationen. Att undvika fet och kryddig mat bör dock vara tillräckligt för att säkerställa att sådana reaktioner är måttliga och inte orsakar allvarliga obehag.

Doxycyklin används inte bara för att behandla människor, utan även djur (katter och hundar). Tabletterna för människor och för hundar är dock inte utbytbara. Försök inte behandla ditt husdjur med samma läkemedel som du själv använder.

Källor:

 1. López-Vélez R, Presotto D. Cholera in travellers: improving vaccination guidance in Europe. Journal of Travel Medicine. 14/12, 2020. Tillgång: 10/2, 2024. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33313739/
 2. FASS. Utbytbarhetsgrupp. Tillgång: 10/2, 2024. https://www.fass.se/LIF/interchangeableinfo?userType=0&nplId=19930319000041 
 3. Lescure D, Paget J, Schellevis F, van Dijk L. Determinants of Self-Medication With Antibiotics in European and Anglo-Saxon Countries: A Systematic Review of the Literature. Frontiers in Public Health. 17/12, 2018. Tillgång: 10/2, 2024. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6304439/

Relaterade produkter