1. Home
 2. Katalog
 3. Terbinafin
Terbinafin tabletter

Terbinafin

250 mg (tabletter)

Online-tjänster

Terbinafin är ett läkemedel som används för att behandla svampinfektioner i hud, naglar och hår. Det tillhör klassen allylaminer som eliminerar svamp och tar bort klåda, rodnad och fjällning. 

Läkemedlet finns i olika former inklusive kräm, gel och spray som lätt kan appliceras på de drabbade hudområdena. Dessutom finns det Terbinafintabletter som tas oralt för att behandla svampinfektioner i naglarna.

I vilka fall bör den användas?

Terbinafinkrämer eller -tabletter används bland annat för dessa sjukdomar:

 • onykomykos – svampskador på naglarna;
 • trichophytosis – svampskador i håret;
 • dermatofytos – svampskador i huden;
 • candidiasis – svampskador på slemhinnor.

Beroende på frisättningsform rekommenderas följande applikation:

 • tabletter: när svampinfektionen påverkar de djupa lagren av huden, håret eller naglarna, och när topisk behandling inte har önskad effekt; 
 • kräm, gel eller spray: när svampinfektionen endast påverkar de ytliga hudlagren och inte sprids till andra delar av kroppen, samt för att förebygga svampinfektioner hos personer som löper risk att smittas (exempelvis som besöker simbassänger, bastur, gym och andra offentliga platser).
 • lösning: när svampinfektionen påverkar nagelplattorna på händer eller fötter.

Hur länge läkemedlet tas beror på vilken svamp som ska behandlas och hur allvarlig den är. I ett tidigt skede kan behandlingen ta två veckor. En försummad svampsjukdom behandlas i upp till flera månader. Det är viktigt att inte avbryta behandlingen i förtid, även om du känner dig bättre, för att förhindra att svampinfektionen återkommer.

Kontraindikationer

Terbinafin har ett antal kontraindikationer där dess användning kan vara farlig för hälsan eller inte tillräckligt effektiv. Dessa inkluderar:

 • Allergi mot den aktiva substansen eller andra komponenter i läkemedlet (för alla läkemedelsformer);
 • Graviditet och amning – det finns otillräckliga uppgifter om terbinafinets säkerhet och effekt under dessa specifika perioder, så läkaren måste noggrant väga alla risker;
 • Ung ålder (under 2 års ålder för krämer och sprayer, och under 12 års ålder för tabletter eftersom säkerhet och effekt i denna åldersgrupp inte har studerats);
 • Nedsatt lever- eller njurfunktion – terbinafin ackumuleras i levern och utsöndras via njurarna, så det kan orsaka toxiska effekter om funktionen i dessa organ är nedsatt (vid användning av tabletter);
 • Störningar i cirkulations- eller immunsystemet – terbinafin kan förvärra symtomen eller orsaka komplikationer (främst vid användning av tabletter);
 • Vid medicinering av vissa andra läkemedel som kan interagera med terbinafin, t.ex. antidepressiva medel, antikoagulantia, antibiotika och antikonvulsiva medel.

Dessa kontraindikationer är en av anledningarna till att läkemedlet inte är tillgängligt receptfritt direkt över disk. Men om du beställer läkemedlet från en onlineplattform kommer en läkare  att kontrollera om det är säkert för dig innan beställningen slutförs.

Köpa i Sverige

Om du vill köpa terbinafin i Sverige kan du göra det online via en medicinsk plattform som erbjuder läkarkonsultation och hemleverans av medicin. Denna tjänst har ett bekvämt gränssnitt och har fungerat på marknaden under lång tid. Det finns flera betalningsmetoder tillgängliga och leveransen är vanligtvis snabb.

Receptfritt?

Terbinafin är ett receptbelagt läkemedel. Du kan få ett recept genom att besöka din husläkare eller hudläkare, som kommer att undersöka dig och välja den bästa formen av och dosen på läkemedlet. Det andra alternativet är att besöka en onlineplattform, få en distanskonsultation och ett recept via nätet. Detta är så enkelt att vissa patienter tror att de köper läkemedlet utan recept. I verkligheten är det inte så. Ett onlinerecept är ett vanligt recept, men i elektronisk form. Detta gör det lättare att få tag på. Det kan skickas till vilket apotek som helst, inklusive apotek i andra länder.

För att göra en beställning måste du fylla i ett frågeformulär på den medicinska plattformen online. Därefter väntar ett samråd med en läkare. Om denne sjukvårdspersonal sedan beslutar att terbinafin är lämpligt för dig, kommer hen att utfärda ett recept och du kan få läkemedlet i Sverige inom en eller högst två arbetsdagar. Du behöver inte boka tid för eller schemalägga en beställningstid. Du får tjänsten när du behöver den.

Pris

Priset på terbinafin i Sverige beror på form, dosering och läkemedelstillverkare, samt apotekets påslag. 

Terbinafin säljs i följande doseringsformer i Sverige:[1]

 • tabletter 250 mg;
 • gel 1%;
 • kräm 1%;
 • kräm 10 mg/g;
 • kutan lösning 1%;
 • kutan lösning 98 mg/ml.

Om du beställer terbinafin via den medicinska plattformens webbplats inkluderar priset både läkarkonsultation och leverans. När du väljer önskad form och dos av läkemedlet ser du det aktuella priset.

Tillverkare av terbinafin i Sverige

I Sverige säljs terbinafin under olika handelsnamn och tillverkas av olika läkemedelsföretag. Följande tillverkare kan urskiljas bland dem:

 • Teva. Tillverkar läkemedlet i 250 mg tabletter under namnet Terbinafin Teva. 
 • Orifarm. Ett skandinaviskt företag som erbjuder ett läkemedel i 250 mg tabletter med namnet Terbinafin Orifarm.

Andra tillverkare använder olika handelsnamn som Terbinafin Actavis, Terbinafin Sandoz, Terbinafin Mylan, Terbinafin Krka, Lamisil och Azufirin.

Biverkningar

Applicering av nagelsvampskräm kan leda till milda stickningar, klåda eller rodnad på huden. Allvarligare biverkningar kan uppstå vid behandling med tabletter, och några exempel är:

 • problem med synen;
 • förändringar i aptiten;
 • illamående; 
 • huvudvärk;
 • gulsot;
 • leversvikt;
 • anemi.

För att förhindra eller minska risken för biverkningar från terbinafin är det nödvändigt att ta läkemedlet enligt instruktionerna och följa alla läkarens rekommendationer.

I vissa fall kan det vara nödvändigt att sluta ta läkemedlet eller minska dosen. Ignorera inte biverkningar – det kan vara en indikator på individuell intolerans. Sådana fall är sällsynta, men det är nästan omöjligt att förutsäga dem i förväg.

Terbinafin och flukonazol: en jämförelse

Dessa är två mediciner som ofta används för att behandla svampinfektioner på huden eller naglarna. Båda läkemedlena har fördelar och nackdelar, och valet mellan dem beror på individuella faktorer hos varje patient. I följande tabell illustreras de huvudsakliga skillnaderna mellan terbinafin och flukonazol: 

TerbinafinFlukonazol
Verkningsspektrum
Dermatofyter, vissa typer av jästsvampar såsom candidaDe flesta arter av jästsvampar, t.ex. candida och cryptococcus, och vissa dermatofyter, t.ex. trichofytos
Form för frisättning av läkemedlet
Tabletter, kräm, spray, lösningTabletter, kapslar, suspension, infusionsvätska, lösning
Dosering
Tabletter: 250 mg en gång dagligenKräm, spray, lösning: 1-2 gånger per dagTabletter, kapslar, suspension: 50-400 mg en gång dagligenInfusionsvätska, lösning: 200-800 mg en gång dagligen
Läkemedelsregim
Dagligen i 6-12 veckor för nagelsvamp och 1-4 veckor för hudsvampEn gång i veckan under 6-12 månader för att behandla nagelsvamp och en gång om dagen under 1-4 veckor för att behandla hudsvamp
Biverkningar
Högre risk att orsaka allvarliga biverkningar som leversvikt, agranulocytos, anafylaktisk chock och lupusliknande syndromMag- och tarmsjukdomar, sjukdomar i nervsystemet, hudsjukdomar, lever- och blodsjukdomar

Den främsta skillnaden mellan terbinafin och flukonazol är effekten och verkningsspektrumet för olika typer av svampar och lokaliseringar av infektioner. I allmänhet föredras terbinafin för behandling av svampinfektioner i hud och naglar, medan flukonazol ofta används för behandling av andra typer av svampinfektioner, t.ex. vaginala infektioner eller svampinfektioner i munhålan.

För somliga typer av svamp och hos särskilda patienter kan det dock vara nödvändigt att använda kombinationsbehandling med båda läkemedlen för bästa resultat. Din läkarkontakt kan avgöra vilket läkemedel som är lämpligast för ditt specifika fall och ordinera en lämplig behandlingsregim.

Erfarenhet av användning

Terbinafin har fått positiva recensioner från personer som använder det för att behandla svampinfektioner och ringorm.

Många användare noterar att terbinafin snabbt hanterar svamp och förbättrar hudens och naglarnas tillstånd – några applikationer räcker för att klåda, rodnad och fjällning ska minska märkbart. 

Patienter noterar också bekvämligheten med att använda terbinafinkräm, då den absorberas snabbt utan att lämna oljiga spår. 

Trots de positiva recensionerna finns det dock vissa nackdelar. Till exempel finns det ibland hudirritation efter användning av terbinafin. Men efter att ha avslutat användningen av läkemedlet försvinner klådan och rodnaden.

Vissa användare var därtill tvungna att använda terbinafin under lång tid för att uppnå ett fullständigt botemedel mot svampinfektionen. Detta beror på det faktum att svamp är ganska ihållande och att det kan ta lång tid att bekämpa det. Därför är det viktigt att följa din läkares rekommendationer och fortsätta använda läkemedlet även om symtomen börjar förbättras.

Varje person är unik, så effekterna kan variera från person till person.

Vanliga frågor och svar

Nej, det rekommenderas inte att ta terbinafin när man dricker alkohol, eftersom detta kan öka belastningen på levern och öka risken för biverkningar. Alkohol kan också minska läkemedlets effektivitet och sakta ner behandlingsprocessen. Trots detta är alkoholhaltiga drycker inte strikt kontraindicerade, men en sådan kombination kan orsaka biverkningar såsom uttorkning och huvudvärk.[2]

Nej, terbinafin är ett antimykotiskt medel. Antibiotika verkar mot bakterier, inte svamp.

Terbinafin är det generiska namnet på läkemedlet, som kan tillverkas av olika företag, t.ex. Teva eller Orifarm. Sammansättningen och verkan av Lamisil och terbinafin är densamma, den enda skillnaden kan vara pris, förpackning och tillgänglighet. Du kan välja vilket läkemedel som passar dig bäst enligt dessa parametrar.

Terbinafin kan orsaka håravfall hos vissa patienter, men detta är en sällsynt biverkning. Håravfall inträffar vanligtvis under de första två månaderna av behandlingen och slutar efter att kuren avslutas. Håret växer ut igen inom några månader. Om du märker påtagligt håravfall, be din läkare om råd. Du kan behöva minska din dos eller byta till ett annat läkemedel. Denna biverkning bör dock vara reversibel, i ett kliniskt registrerat fall av svår alopeci hos en kvinna som förmodligen orsakades av terbinafin, återställdes håret helt efter avslutad behandling:

”Två månader efter det sista intaget av terbinafin förbättrades håravfallet dramatiskt. Sex månader senare var naglarna kliniskt botade och hennes hår var helt normalt.”[3]

Ja, detta kan bero på nedsatt leverfunktion, som kan påverkas av långvarig eller hög dos av terbinafin. Därför bör leverfunktionen kontrolleras regelbundet under behandlingstiden. 

Du kan ta den missade dosen så snart du kommer ihåg den, om det är tillräckligt lång tid kvar till nästa dos. Om det är mindre än 4 timmar kvar är det bättre att hoppa över att ta den och fortsätta behandlingen enligt det vanliga schemat. Dubbla inte dosen för att kompensera för den missade dosen, eftersom detta kan öka risken för biverkningar.

Terbinafin i tablettform tas en gång om dagen efter måltid. Dosen och behandlingstiden beror på infektionens typ och svårighetsgrad samt patientens individuella egenskaper.

Terbinafin kan öka eller minska effekten av dessa läkemedel, på det centrala nervsystemet och det kardiovaskulära systemet. När du tar terbinafin och antidepressiva medel samtidigt är det nödvändigt att noggrant observera eventuella förändringar i humör, sömn, aptit, blodtryck och puls. Ibland kan det vara nödvändigt att justera dosen av antidepressiva medel under medicinsk övervakning.

Terbinafin används vanligen för att behandla svampinfektioner i hud och naglar, men användning på känsliga hudområden rekommenderas inte. I sådana fall är det bättre att kontakta din läkare för råd och recept på ett annat läkemedel.

En specialist kan rekommendera att du undviker att använda kosmetika eller smink i området där du behandlas med terbinafin (om du använder den topikala formen av läkemedlet). Kosmetika kan nämligen minska läkemedlets effektivitet eller orsaka hudirritation.

Källor:

 1. FASS. Terbinafin. Terbinafine (engelska). Tillgång: 6/2, 2024. https://www.fass.se/LIF/substance?userType=0&substanceId=IDE4POFGUAYZ6VERT1 
 2. Abbey Care. Terbinafine Tablets And Alcohol. Tillgång: 6/2, 2024. https://www.abbeycarefoundation.com/alcohol/terbinafine-tablets-alcohol/ 
 3. Richert B, Uhoda I, De la Brassinne M. Hair loss after terbinafine treatment. Br J Dermatol. 2001;145:842. doi: 10.1046/j.1365-2133.2001.04423.x