Köpa Xenical 120 mg utan recept

Xenical

120 mg

Online-tjänster

Bantningspiller Xenical: introduktion

Xenical är en av de äldsta medicinerna i klassen av viktminskningsläkemedel. Det utvecklades för att hjälpa överviktiga patienter att förbättra sitt tillstånd som ett komplement till hypokalorisk kost. Endast överviktiga patienter med ett BMI på minst 30 kg/m2 eller personer med övervikt vars BMI överstiger 28 kg/m2 och som har riskfaktorer som förknippas med fetma kan använda detta läkemedel.

Aktiv ingrediens

Xenicals aktiva substans kallas orlistat – en kraftfull och specifik hämmare av gastrointestinala lipaser med långvarig effekt. Dess terapeutiska effekt utförs i lumen i magen och tunntarmen. Verkningsprincipen är bildandet av kovalenta föreningar med den aktiva serpina platsen i mag- och bukspottkörtellipaser. Det inaktiverade enzymet förlorar i detta fall sin förmåga att bryta ned dietfetter i form av triglycerider och att påverka absorberade fria fettsyror och monoglycerider.

Köpa med eller utan recept? 

Många människor anser att viktminskningspiller är kosttillskott snarare än läkemedel med kemiska ämnen som aktiva ingredienser, kliniskt studerade effekter, kontraindikationer, biverkningar, osv. Denna missuppfattning skapar ett falskt antagande att viktminskningsmediciner kan köpas receptfritt. I verkligheten kan de läkemedel som hjälper människor med fetma och övervikt endast köpas med recept från en läkare efter en detaljerad konsultation. Syftet med konsultationen är att förstå om en patient är berättigad till en viss behandling och om det finns några tillstånd som förhindrar användningen av vissa typer av läkemedel.

I Sverige kan Xenical enkelt beställas online efter att det officiella receptet skrivits ut av specialisten. Modern teknik förenklar dock inte bara köpprocessen. Hela konceptet med att få ett recept blir också mer tillgängligt och bekvämt. Det finns inget behov av att vänta på en läkartid, utan onlinekonsultationer med specialister hjälper till att diskutera problemet och hitta den bästa lösningen. Läkargrupper samarbetar med en e-tjänst, och den relevanta specialisten signerar recepten digitalt efter noggrann granskning av patientens frågeformulär eller efter en diskussion i chatten om relevanta tillstånd och mediciner.

Pris

Xenical är ett relativt prisvärt läkemedel. Det är åtminstone billigare än Saxenda och Wegovy. Om du redan har ett recept kan du beställa det billigt från ett av onlineapoteken. Om du inte har ett recept måste du betala mer men du kommer att få en komplett tjänst från en betrodd digital vårdplattform, med leverans av produkten till din dörr.

Effektivitet

Effektiviteten av Xenical har bevisats i flera kliniska prövningar.[1] Baserat på resultaten från 4 olika studier som varade i 2 år beräknade experter att 37% av patienterna som fick orlistat och 19% i placebogruppen visade 5% massminskning efter 12 veckors behandling åtföljd av diet. Efter 1 års behandling var andelen deltagare i studierna som fick 120 mg orlistat och förlorade 10% kroppsmassa 20%. I gruppen med placebobehandling var denna andel endast 8%. Flera ytterligare studier undersökte effekten av förekomst av diabetes typ 2 (den sjukdom som oftast är förknippad med ökad risk för fetma) på resultaten av Xenical-behandling. Enligt dessa kliniska prövningar var minskningen av kroppsvikten mindre uttalad hos patienter med diabetes. Principen för Xenicals verkan avgör behovet av ytterligare övervakning av behandlingen med diabetesläkemedel.

Användning

Som det redan nämnts är Xenical inte ett läkemedel som kan användas av alla som vill ha bättre kroppsform och förlora några kilon. Det finns strikta regler för fall av behandling med orlistat-innehållande piller. Det är därför Xenical är ett läkemedel som endast kan ordineras av läkare. 

Varje fall analyseras i detalj och vårdgivare ger detaljerade instruktioner om administrering av läkemedlet. Samtidigt finns det en typisk plan för Xenical-behandling för patienter, och den ser ut som följande:

 • Det rekommenderas att använda 1 kapsel på 120 mg med vatten strax före eller under varje huvudmåltid.
 • Om det inte finns någon möjlighet att ta piller under denna tidsperiod, kan patienter ta det senast 1 timme efter matintag.
 • Läkarna betonar också att det inte finns något behov av att använda Xenical om en måltid missades eller om den konsumerade maten inte innehåller fetter.  

Det bör nämnas att överskridandet av den rekommenderade dosen (120 mg tre gånger per dag) inte leder till en ökning av dess terapeutiska effekt. Användningen av orlistat medför en ökning av utsöndringen av fett med avföring 24-48 timmar efter att läkemedlet tagits. Men 48-72 timmar efter avslutad behandling av Xenical återgår utsöndringen av fett till den normala nivån. Det rekommenderas också att sluta använda Xenical eller andra orlistatinnehållande läkemedel efter 12 veckor utan någon effekt på 5% massförlust.[1] 

Rekommendationer om kost

Att ha en diet medan du är på Xenical är inte mindre viktigt än att följa instruktionerna angående dosen. Medicinska experter rekommenderar att man använder en balanserad måttligt kalorifattig diet som innehåller cirka 30% av kalorierna från fett. Enligt studier orsakar Xenical minskad absorption av fettlösliga vitaminer A, D, E, K. Därför skulle även massor av frukt och grönsaker vara fördelaktigt för patienter som strävar efter att gå ner i vikt med orlistat. Den slutliga dietrekommendationen är att dela upp den dagliga erforderliga mängden fetter, proteiner och kolhydrater i 3 huvudmåltider. Om en person ordinerats att ta multivitaminer, bör de tas minst 2 timmar efter att ha tagit Xenical eller innan man går till sängs.

Biverkningar och säkerhet

Frågan om säkerheten för alla läkemedel är bland de mest intressanta från patientens sida. Alla läkemedel har biverkningar och man bör vara mycket försiktig när det gäller förskrivna läkemedel som Xenical. Bland de vanligaste komplikationerna som patienterna rapporterade ingår: :

 • influensa (influensaliknande symtom);
 • övre luftvägsinfektion (förkylning);
 • Huvudvärk;
 • hypoglykemi (låga blodsockernivåer);
 • smärta eller obehag i buken (magen);
 • Flatus (gaser) med flytningar;
 • Flytande avföring;
 • ökad avföringsfrekvens.

Enligt specialisterna uppträder symtomen i allmänhet i början av behandlingen och går över efter en tid. Det rekommenderas dock att man diskuterar eventuella störande reaktioner med sin läkare.

Intresset för för- och nackdelar med Xenical väcktes av en diskussion i USA som startades av en petition till den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA (Food and Drug Administration). En grupp som ville eliminera den enda FDA-godkända klassen av viktminskningsläkemedel uppmanade myndigheten att förbjuda orlistatinnehållande läkemedel (under varumärkena Xenical och Alli).[2] Det främsta argumentet var biverkningar och den potentiella skadan på patientens hälsa. Dr Donald Hensrud, biträdande professor i nutrition och förebyggande medicin vid Mayokliniken i Rochester, uppgav[2] att de vanliga biverkningarna är typiska och kommer att försvinna med ett längre intag av läkemedlet. Initiativtagarna till diskussionen pekar dock på allvarligare biverkningar, inklusive leversjukdom, njursten och pankreatit. Enligt experterna är de nämnda biverkningarna sällsynta och det finns inga bevis för specifika tillstånd som ökar sannolikheten för att de ska inträffa. 

Den viktigaste punkten i denna fråga för patienter i Sverige är att Xenical är godkänt för användning av Europeiska läkemedelsmyndigheten. Eftersom Xenical är ett receptbelagt läkemedel bör detta viktminskningsläkemedel administreras enligt läkarens råd.

Xenical vs Mysimba

Dessa är båda orala receptbelagda läkemedel för viktminskning. De fungerar dock helt annorlunda. Några av skillnaderna beskrivs nedan.

FunktionXenicalMysimba
Aktiv ingrediensOrlistatNaltrexon och bupropion
VerkningsmekanismHämning av fettabsorptionMinskar aptiten
AnvändningUpp till 3 gånger dagligen med matInitialt 1 tablett per dag, därefter 2 tabletter dagligen

Vanliga frågor och svar

De viktigaste tillstånden som förhindrar användning av viktminskningsmedicin med orlistat är kroniskt malabsorptionssyndrom, kolestas, överkänslighet mot den aktiva substansen eller mot andra komponenter i läkemedlet. Det bör inte heller förskrivas till kvinnor som är gravida eller ammar. Det finns också flera bevis för att orlistat kan påverka effekten av orala preventivmedel, så det rekommenderas att använda ytterligare metoder under behandlingen.

Idén om att alkohol är förbjudet när patienter börjar använda läkemedel för viktminskning är en myt. Xenicals aktiva substans orlistat interagerar inte med alkohol, vilket innebär att patienter inte kommer att få några negativa effekter av denna blandning.[3] Samtidigt är alkohol inte den bästa produkten när man talar om viktminskningsinsatser. Faktum är att de flesta alkoholhaltiga drycker innehåller mycket kalorier, vilket gör att de inte är lämpliga för en diet som syftar till att minska mängden intagna kalorier.

Det finns inga studier som uteslutande ägnats åt att förstå effekten av orlistat på patienter med dessa tillstånd. Därför är det mycket viktigt att berätta för läkemedelsspecialisten samtlig information om ditt tillstånd, eventuella sjukdomar och läkemedel som tas (både receptbelagda och receptfria).

Det finns flera gamla diskussioner om Xenical på Flashback,[4] men det är osannolikt att du hittar foton.

Målet är att gå ner 5 procent av kroppsvikten under 12 veckor. Dessutom lyckades 40% av de som tog Xenical gå ner 10% av vikten under 1 år.[5]

Det finns ingen sådan möjlighet. Norge är inte ett EU-land och har begränsningar när det gäller utlämning av receptbelagda läkemedel till och från utlandet.

Ja, priset kan återbetalas för patienter som har högt BMI (över 35) eller BMI över 28 som åtföljs av diabetes. En person måste gå ner minst 2,5 kg innan behandlingen påbörjas och sedan krävs en viktnedgång på 5 % under 3 månader för att behandlingen som omfattas av högkostnadsskyddet ska fortsätta.[6]

Källor:

 1. EPAR summary for the public. EMEA. 2008. Tillgång: 22/3, 2024. https://www.ema.europa.eu/en/documents/overview/xenical-epar-summary-public_en.pdf
 2. ABC News. Weight loss drugs: Public Citizen calls for ban on Ali, Xenical. ABC News. 14/4, 2011. Tillgång: 23/3, 2024. https://abcnews.go.com/Health/w_DietAndFitness/weight-loss-drugs-consumer-watchdog-calls-ban-alli/story?id=13376523
 3. McDougall S. A guide to drinking with Orlistat. Fifteen Minutes by Cornerstone. 12/2, 2020. Tillgång: 2/3, 2024. https://blog.cornerstone.co.uk/a-guide-to-drinking-with-orlistat/
 4. Xenical. Flashback. Senast uppdaterad  15/7, 2017. Tillgång: 24/3, 2024. https://www.flashback.org/p61221289#p61221289 
 5. Bray K. Xenical: weight-loss wonder drug? Choice. Senast uppdaterad: 25/5, 2016. Tillgång: 25/3, 2024. https://www.choice.com.au/health-and-body/diet-and-fitness/weight-loss/articles/xenical 
 6. Läkemedelsvärlden. Xenical tillbaka i högkostnadsskyddet. 4/6, 2003. Tillgång: 25/3, 2024. https://www.lakemedelsvarlden.se/xenical-tillbaka-i-hogkostnadsskyddet/ 

Relaterade produkter